Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Κρίση Πανικού...2


    Κρίση Πανικού…2

   Για να διαγνωστεί κάποιος με Κρίση Πανικού ή αλλιώς Διαταραχή Πανικού θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά, όπως και για τις υπόλοιπες διαταραχές, καθορίζονται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για τις Ψυχικές Διαταραχές, το DSM.  Αυτό που λέμε κριτήρια, στην ουσία είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος και είναι πολύ χρήσιμο να τα γνωρίζουμε:
  •      Ταχυπαλμία, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει
  •      Εφίδρωση
  •     Τρέμουλο
  •     Δύσπνοια ή πλάκωμα στο στήθος
  •     Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
  •      Ναυτία
  •      Ζαλάδα, αστάθεια, λιποθυμία
  •      Φόβος απώλειας ελέγχου, ότι τρελαίνομαι
  •      Φόβος θανάτου
  •       Ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης


Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα, συνήθως τέσσερα είναι αρκετά για να πούμε ότι κάποιος προσβλήθηκε από πανικό. Η συνολική διάρκεια μιας Κρίσης Πανικού είναι 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα.  Η διαταραχή πανικού όμως απαιτεί να υπάρχει και κάποια διάρκεια στο χρόνο. Οι προσβολές πανικού θα πρέπει να είναι απροσδόκητες, περισσότερες από μία και για ένα μήνα τουλάχιστον να υπάρχει μια έντονη ανησυχία μήπως έρθουν και άλλες προσβολές, στεναχώρια για τις επιπτώσεις ή τις συνέπειες, δηλαδή, μήπως πάθω καρδιακή προσβολή ή μήπως τρελαθώ και να υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά, δηλαδή να κλείνομαι στο σπίτι επειδή φοβάμαι ότι θα μου συμβεί Κρίση αν βγω έξω, να έχω χάσει την κοινωνικότητά μου, οι κρίσεις να με επηρεάζουν στην καθημερινή και εργασιακή λειτουργικότητά μου. Επίσης δεν θεωρούμε ότι κάποιος έπαθε κρίση πανικού αν οι προσβολές ήρθαν μετά από χρήση φαρμάκου ή οποιασδήποτε ψυχοτρόπου ουσίες.
Πιο πάνω αναφέρω τη λέξη προσβολές πανικού, αυτό γιατί δεν σημαίνει ότι αν πάθω μια φορά προσβολή πανικού πάει να πει ότι έχω κρίση πανικού. Επίσης προσβολές πανικού υπάρχουν και σε άλλες αγχώδεις διαταραχές και όχι μόνο στην Διαταραχή Πανικού.
Μαζί με τη Διαταραχή Πανικού συνήθως συναντάμε και την αγοραφοβία. Η αγοραφοβία με λίγα λόγια είναι ο φόβος να βρεθώ σε μέρη από όπου η διαφυγή είναι δύσκολη ή δεν υπάρχει βοήθεια σε περίπτωση που προσβληθώ από κρίση πανικού. Ο φόβος να φύγω από ένα μέρος όπου μου παρέχει ασφάλεια, συνήθως το σπίτι. Στην αγοραφοβία το σημαντικό είναι ο φόβος του φόβου ότι θα μου συμβεί Κρίση Πανικού.  
Οι αιτιολογίες είναι πολλές και κάθε επιστήμη, νευρολογία, βιολογία, ψυχολογία δίνει και τη δική της σκοπιά. Θεωρώ ότι οι εξηγήσεις τους αλληλοσυμπληρώνονται παρά έρχονται αντίθετα η μία στην άλλη. Όπως και να προέρχεται μια κρίση πανικού δημιουργεί μεταβολές στο σώμα του ανθρώπου. Παίρνει περισσότερο οξυγόνο από ότι χρειάζεται, στέλνει περισσότερο αίμα η καρδιά και μαζί με τις άλλες μεταβολές το ένα σύστημα επηρεάζει το άλλο. Για αυτό και δεν θα «χαθούμε» στο να εξηγήσουμε τις θεωρίες αιτιοπαθογένειας, είναι και πέρα από τους σκοπούς του άρθρου.  Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πώς, πότε και γιατί εμφανίστηκε μια Κρίση Πανικού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Η συνέχεια σε λίγο….





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου