Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συνάντηση


    Η Συνάντηση είναι ο τίτλος του βιβλίου του καλού φίλου και συναδέλφου Ιωάννη Δασκαλάκη. Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες συναντιούνται και μετά από μια δυνατή καλοκαιρινή μπόρα βρίσκουν καταφύγιο στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Πέντε διαφορετικά άτομα, ο καθένας ,με τη πορεία του στη ζωή, με τις ιδιαιτερότητες και την ¨τρέλα¨ του. Ο συγγραφέας μας τους παρουσιάζει αναλυτικά στην αρχή, μας κάνει και νιώθουμε ότι τους ξέρουμε από παλιά, ενώ σίγουρα όλοι κάποτε έχουμε γνωρίσει κάποιον που να μας θυμίζει έναν από τους ήρωες του. Μέσα στον καθένα και σε όλους μαζί ανακαλύπτουμε δικά μας κομμάτια, δικές μας σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα, αγγίζει δικές μας χορδές, τα λόγια και τις σκέψεις των ηρώων σίγουρα τα έχουμε πει όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η Συνάντηση γίνεται σε ένα από τα ομορφότερα νησιά που έχει η Ελλάδα, ο πέμπτος της παρέας εμφανίζεται εκεί και τυχαίνει να είναι ψυχολόγος. Μετά από μια έντονη μπόρα, χαρακτηριστικό του
νησιού, οι τέσσερις ήρωες, αρχικά άγνωστοι μεταξύ τους καταλήγουν στο σπίτι του ψυχολόγου, όπου τους φιλοξενεί και τους παρέχει καταφύγιο από την κακοκαιρία. Παράλληλα με την ασφάλεια από τα καιρικά φαινόμενα ξεκινάει για όλους ένα ταξίδι στην αυτογνωσία μέσα  στην ασφάλεια της ομάδας. Ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά την ομαδική διαδικασία ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας και μας την παρουσιάζει έτσι όπως γίνεται. Η διαδικασία, οι τεχνικές, τα λόγια δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας για την έκθεση του κάθε ανθρώπου στους άλλους και την αποδοχή του καθένα από την υπόλοιπη ομάδα. Αυτοί είναι δύο πολύ βασικοί παράγοντες σε κάθε ομαδική διαδικασία. Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα ο κάθε ένας από τους ήρωες ανοίγεται, μοιράζεται τις σκέψεις του και το παρελθόν του βρίσκοντας την αποδοχή, την μεγάλη θεραπευτική αγκαλιά που οδηγεί στην κατανόηση, στη συμφιλίωση του καθένα με τον εαυτό του και όπου κρίνεται απαραίτητο και στην αλλαγή.  
    Μας δείχνει ξεκάθαρα πως ο καθένας μας μπαίνει σε σχέσεις κουβαλώντας τις προκαταλήψεις του και τις πρώιμες εμπειρίες του, που επηρεάζουν και καθορίζουν τη δημιουργία σχέσεων και μας δείχνει μέσω της ομάδας ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι, ή να γίνουν, φορέας αυτογνωσίας και αλλαγής αρκεί να εγκαταλείψουμε τα γνωστά μοτίβα συμπεριφοράς που έχουμε και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους.
   Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας τοποθετεί χρονικά την ιστορία του σε μήνα καλοκαιρινό. Το καλοκαίρι μας φαίνεται πιο εύκολο να πειραματιστούμε, να δημιουργήσουμε σχέσεις, να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Είμαστε πιο ανοιχτοί σαν άνθρωποι, πιο δεκτικοί.
    Ίσως είναι ο ήλιος που μας ανοίγει τη διάθεση, οι διακοπές που προγραμματίζουμε, η άδεια από τη δουλειά, η θάλασσα που μας χαλαρώνει.
    Είναι γεγονός ότι όλα αυτά επιδρούν στον άνθρωπο θετικά. Όλοι λέμε ¨θα πάμε διακοπές να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να βγάλουμε το χειμώνα¨. Είναι αλήθεια, χαλαρώνουμε, αλλάζουμε παραστάσεις, δεν απασχολούμε το μυαλό μας με πράγματα και προβλήματα της καθημερινότητας. Έστω και αυτή η διάσπαση της προσοχής μας για λίγο διάστημα από τη ρουτίνα μας βοηθάει να πάρουμε απόσταση από τα προβλήματα και μετά να τα δούμε λίγο διαφορετικά.
     Μέσα σε αυτό το κλίμα της χαλάρωσης και της καλοπέρασης, η ¨συνάντηση¨ μας με τον άλλον άνθρωπο είναι διαφορετική. Παρατηρείστε τον εαυτό σας όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο το χειμώνα και όταν γνωρίζετε έναν το καλοκαίρι. Τι συζητάτε; Ποια είναι η διάθεσή σας;
      Συνήθως το καλοκαίρι είμαστε πιο χαρούμενοι και η χαρά μας κάνει πιο ανοιχτούς απέναντι στους άλλους ανθρώπους και σε νέες εμπειρίες. Ερωτικά είμαστε πιο διαθέσιμοι, πιο έτοιμοι και πιο ¨εύκολοι¨. Από τη μια όλα αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω, από την άλλη, το σώμα του άλλου(ανθρώπου) σχεδόν γυμνό και η ερωτική μας διάθεση χτυπάει κόκκινο.
    Είμαστε λιτοί και απέριττοι το καλοκαίρι, έτσι λιτές και απέριττες είναι και οι σχέσεις. Λίγα πράγματα, χωρίς προβλήματα και με πολύ έρωτα. Αν εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό, αυτό είναι άλλο θέμα. Αν αντί για τον έρωτα του καλοκαιριού συναντήσουμε τον έρωτα της ζωής μας, τότε ίσως ήταν το τελευταίο καλοκαίρι που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον έρωτα του καλοκαιριού…..
    Συνήθως όμως αυτές οι σχέσεις ¨δεν βγάζουνε χειμώνα¨.  Διαρκούν λίγο και βασίζονται στο προσωρινό των διακοπών και της χαλάρωσης και όχι στο μοίρασμα της καθημερινής ζωής, της ρουτίνας και των προβλημάτων. Θέλουμε να περάσουμε καλά, να χαλαρώσουμε και αυτό είναι όλο. Οι πιο ρομαντικοί έχουν όλες τις πολυτέλειες, θάλασσα, φεγγάρια, ίσως κάπου μια κιθάρα και μια μικρή φωτιά στην παραλία. Συζητήσεις με τις ώρες και μια βόλτα πλάι στο κύμα.
     Ας ελπίσουμε ότι το καλοκαίρι όλων μας πέρασε ευχάριστα και επιστρέψαμε στην καθημερινότητα με όρεξη και με γεμάτες μπαταρίες. 
     Μια μικρή γεύση του βιβλίου μπορείτε να βρείτε εδώ

     

        

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου