Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


25 Νοεμβρίου,  Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Στης 17 Δεκεμβρίου 1999, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακηρύχτηκε η 25 Νοέμβρη ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Είχε όμως καθιερωθεί από το 1981 από διάφορες οργανώσεις στη μνήμη της δολοφονίας των αδερφών Μιραμπάλ από τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Σήμερα στην Ελλάδα  στο Άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπεται ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις», ενώ διευκρινίζεται στο Άρθρο 116 παρ. 2 ότι «δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών. Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

 Επίσης το κράτος έχει θεσπίσει  νόμο,  Νόμος Υπ΄ αριθμ. 3500 Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής Βίας, όπου ορίζεται σαφώς η ενδοοικογενειακή βία αλλά και οι επιπτώσεις σε αυτούς που την ασκούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ότι η βία σε ένα σπίτι γίνεται ξανά και ξανά, χωρίς να υπάρχουν καταγγελίες ή τα θύματα να ανέχονται για διάφορους λόγους τη βία. Έχω συζητήσει σε άλλο άρθρο τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό. (Βλ. Βία στο ζευγάρι σε αυτό το blog http://www.skepsysgr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html)
                    
Από της 11/3/2011 λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη  γυναικών θυμάτων βίας  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Μέσα σε ένα χρόνο από τη λειτουργία της έχει δεχτεί 5089 κλήσεις. Το 76% αυτών  αφορά σε καταγγελίες  έμφυλης  βίας. Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεφώνησαν οι ίδιες γυναίκες θύματα για λόγους κυρίως ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού και πορνείας, ενώ  τα κύρια αιτήματα ήταν για ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.
Από τα στοιχεία που έχει δώσει η Γ.Γ.Ι.Φ φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων, 15%. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, αυτές που αναζητούν πιο εύκολα βοήθεια είναι οι πιο μορφωμένες. Όπως και να το διαβάσουμε το θέμα είναι ότι η βία δεν έχει εκπαιδευτική, οικονομική, πολιτιστική βαθμίδα. Ασκείτε παντού, στο σπίτι, στο χώρο δουλειάς, όπου συναντιούνται άνθρωποι.
Η Ε.Ε έχει εκδώσει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, όπου το έχει υπογράψει και η Ελλάδα και με λίγα λόγια ορίζει την ισότητα στην Δημόσια εκπροσώπηση, στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, στο σχεδιασμό και τη διάθεση ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών με βάση το φύλο, την αναθεώρηση εκπαιδευτικών υλικών, μεθόδων διδασκαλίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ώστε να διασφαλίζεται ότι καταπολεμούν τις στερεότυπες νοοτροπίες. Την παρεμπόδιση έλλειψης στέγασης και παροχή βοήθειας στους άστεγους/ άστεγες.  Γενικά η χάρτα περιλαμβάνει 30 άρθρα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει ψηφιστεί από την Ε. Ε το νέο Ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ισότητα των φύλων ως το 2020. Κάθε δήμος αναλαμβάνει να καταρτίσει Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων και φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι η Γ.Γ.Ι.Φ όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται και η δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών στις πρωτεύουσες των περιφερειών και ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας.

Αυτό ήταν ένα ενημερωτικό άρθρο για το τι υπάρχει και που μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Η   Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ), http://www.isotita.gr/   , είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών εφαρμογής ισότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου